Metsureilla on asiaa vol 1 – maatuuko muovi?

’Metsureilla on asiaa’ on moniosainen postaus, joissa käsitellään ajankohtaisia tai meille henkilökohtaisesti tärkeitä asioita. En tiedä vaikuttiko se, että koulut on koluttu johonkin suuntaan vai se, että meidän pohkeet on kasvaneet aivan helvetisti tässä kuuden vuoden aikana, mutta nyt laitetaan liikoon muutakin, kuin pelkkiä herutuskuvia (ne tulee myöhemmin).

(Uusille lukijoille tiedoksi: pohkeissa on suurimmaksi osaksi ns. ”hitaita lihassoluja”, ja sen takia pohkeet vaativatkin pitkäaikaista rasitusta kasvaakseen. Me emme sellaista todellakaan tee, eikä meillä siis pohkeet ole kasvaneet yhtään, sitten blogspotin viimeisistä blogiteksteistä.)

Mut niin, välillä voi siis tapahtua myös niinkin hassusti, että Urbaanit metsurit ylittävät (tai alittavat) itsensä ja sivuraiteilta voi kuulla myös ihan oikeeta asiaa. Kun meidät ensimmäisen kerran näkee, luulee varmasti, että aiheina olisi muun muassa bodyruoka ja nopeat autot. Tai, että tarvitaan lisää miesvaltaa, kun naisten tai vaikka vähemmistöjen (nyk. ihmistöjen ) asema alkaa pikkuhiljaa parantumaan ”hyvinvointiyhteiskunnassa”  nyt vuonna 2017. Mutta ehei, nyt puhutaan siitä saatanasta, jota meille tuputetaan ja mikä saastuttaa ennen kaikkea luontoa. Saastuttaa tätä meidän kaikkien yhteistä luontoäitiä, joka meitä varjelee ja ruokkii päivästä toiseen. Mikä se voisi olla? Sekö, että bensiini- tai dieselautojen käyttöä ei kielletä, vaikka hallitus suunnittelee kieltävänsä kivihiilen käytön energiantuotannossa vuoden 2030 jälkeen ensimmäisenä valtiona maailmassa? No, tuokin on hyvä aihe, mutta tällä kertaa jauhetaan siitä asiasta, johon KAIKKI voivat vaikuttaa jokapäiväisessä ihanassa arjessa pienillä teoilla. Maailmassa on monia muitakin akuutimpia aiheita, mutta elämään maapallolla tarvitsemme puhdasta ilmaa, maaperää ja vettä. Ja aurinkoa. Aurinko meinas unohtuu.

Muovimuki kerran päivässä pitää eläimet haudassa.

Aihe kääntyy nimittäin muoviin, eikä ihan mihin tahansa dildomuoviin, vaan jokapäiväiseen muoviin. Niinpä. Mitä mietit tällä hetkellä? Muovipulloja ja pakkausmuovia, muovipusseja? Kyllä. Oikeaan osuit. Esimerkiksi muovipullojen kierrätys on melkein kaikilla tiedossa, mutta niiden tuotanto on kuitenkin ongelma tälle rapistuvalle maapallolle. Yhdysvaltojen Ameriikoissa muovipulloista kierretetään n. 30 prosenttia. Miettikää. No, siellä on muutenkin monet asiat päin persettä. No niin, ne muovipullot. Niitä tuotetaan lisää, eikä ne häviä täältä maapallolta. Ei maadu, ei mittään. Ei yhtään mittään. Lisää, lisää, lisää, kun niitä kerran halutaan. Pulloja, pakkausmuovia, korkkeja, muovikasseja, mikromuovia.. miksi? No koska käytämme niitä. Jos nyt kuitenkin ostatte muovihommeleita, niin kierrättäkää pliis, KOSKA: muovit eivät maadu maaperään edes 500:ssa vuodessa (lähinnä PET, joista nykyajan muovipullot tehty).  Ja miettikää meidän elämän pituutta. Tsägällä ehkä 70 vuotta, ja monta pulloa ja muovikassia siihen mahtuu .. Muovit siis vain pienenevät ja hajoavat luonnossa pienempiin osiin ns. mikromuoviksi. Eläimet ja merenelävät usein syövätkin tai joutuvat muoviroskien uhreiksi, sillä eläimet eivät ymmärrä muovin olemassaoloa. Minkään elävän olennon fysiologiaa ei ole suunnitteltu sulattamaan muovia mahassaan. Siksi yli 100 000 merenelävää kuoleekin vuosittain muoviin.

Emme muista missä tämä on, mutta muovia siellä ainakin on.

Pienistä muovin palasista päästäänkin mikromuoviin, jota löytyy ihan arkikosmetiikasta, kuten kuorintavoiteista tai hammastahnoista. Näitä muovirakeita siis käytetään tehosteena muun muassa ihon kuorinnassa ja jossain muussa, mitä en oikein ymmärtänyt .. Siis what?

’Myös useissa huulipunissa, aurinkorasvoissa ja jopa kasvoseerumeissa voi olla muovia. Muovirakeet voivat olla niin pieniä, ettei niitä näe paljaalla silmällä. Ne esiintyvät tuotteiden tuoteselostuksessa esimerkiksi nimillä polyethylene tai polypropylene. On mahdollista, että kaikkein pienimmät mikromuovipartikkelit pääsevät myös puhdistamojen läpi juomaveteen.’ (Teksti lainattu Yleltä ja ties mistä.) Musta kuulostaa vähän siltä, että jämämuovia on pakko tunkea jonnekin. Vaan jonnekin pois näkyvistä. Mutta kosmetiikkateollisuus ei kuitenkaan ole se suurin mikromuovin ulostaja, vaan itseasiassa autoilu, eli auton renkaista ja tienpinnotteista irtoaa muovia luontoon. No, ehkä kosmetiikka on helpommin lähestyttävä aihe, kuin autoilu tässä tilanteessa. Varmaankin ymmärsitte pointin, että teollisuus kuin teollisuus, näitä ropisee. Eniveis, kun ihmiset käyttävät esimerkiksi mikromuovia sisältäviä kosmetiikkatuotteita, muovirakeet päätyy suihkuista ja lavuaareista lopulta vesistöihin, sieltä sitten eliöiden kautta kalojen massuun ja takaisin meidän ruokapyötään. Kuulostaako tämä hyvältä? Ei meistä. No mutta! Mikromuovin boikottiin auttaa esimerkiksi myös CosmEthics- äppi, jolla voi tsekata onko siinä lempikosmetiikassa inhottavaa muovia vai ei. Tsekatkaa! Kertokaa toki, jos on joku muu paremmaksi todettu appi, sillä käytämme vain aamumeikkiä ja meikkitietomme ovat ruohonjuuritasolla. Välttäkää siis tuotteita, joissa kyseiset muovimerkinnät on. No yleensä melkein kaikki tuotteet pakataan muoviin .. no, kuhan vähennätte jotain! Vai haluutteko syödä teidän huulipunassa olevia muovihippuja? Ei mekään.

Sama pätee muovikasseihin, jotka ovat omasta mielestäni turhuuden esikuva. Mihin niitä uusiokäytetään? No en vitussakaan tiedä, enkä ota selvää, mutta meriä ja eläinten elinympäristöjä ne ainakin saastuttaa. Ja maata, saatana. Valitkaa jotain muuta muovikassien tilalle, niinkuin esimerkiksi lähiseutuni S-market, joka kunniakkaasti luopui (ainakin joksikin aikaa?) pienistä läpinäkyvistä muovikasseista, joita kassalla altaan vieressä lojuu. Ne korvattiin biohajoavilla pikkumuovipusseilla. Plussat S-marketille! Tai bonukset vai mitä ne käyttävätkään..

Itsehän käytän kangaskasseja ruokakaupoissa ja SIGG Swiss -juomapulloja kun haluan juoda, jossain muualla kuin kotonani. SIGGi on alumiinista valmistettu juomapullo, joista tietenkin saa myös jotain terveyshaittoja, kuten ennenaikaista alzheimeria, tai muuta vastaavaa, mutta suojelen ennemmin luontoäitiä kuin itseäni. Sieltä olemme nousseet. Oma kyseinen pullo on käynyt läpi armeijan tykitykset, mudat ja sitten viimeiset viisi vuotta nököttänyt siinä salin peilin edessä, kun teen neljä kertaa (kerran) viikossa rinta+haukka+varvas-salitreeniä. Hyviä muistoja ne. Uskollinen pullo. Ei oo jätettä se. Oikeen ystäväksi kehittynyt tämä pullo. Lämmöllä muistellaan kiikkustuolissa sotajuttuja ja 60kg:n hauiskääntöä. Pari osumaa luodeista, eikä jälkeäkään. Kyllä. Kestävää tekoa on.

20170731_171637
Kuvassa rakas juomapullo ”Hermanni”

Tehkää tekin muistoja pullojenne kanssa ja liittykää siis Urbaanien metsureiden mukaan välttämällä turhia muovipulloja ja tuotteita, joissa on kertakäyttöistä muovia. Säästätte luontoa ja itseänne. Samalla voitte juoda maailman puhtainta vettä suoraan hanasta, siis Suomessa! Tai liruttamalla hanavettä johonkin muuhun, kuin muovipulloon. Unohdin tässä touhussa kertoa, että monista tutkimuksista selviää, että ainakin PC- muovista irtoaa ihmiselle haitallisia aineita, kuten Bisfenoli A:ta. Et siinä ois sit vielä yks syy, miksi välttää muovipulloja. Ihmisen ja luonnon väliin kuuluu harmonia, eivät kuolleet merenelävät ja villieläimet, jotka eivät käsitä muovin olemassaoloa tai haitallisuutta. Mutta onneksi me ihmiset käsitämme ja täten voimme vaikuttaa jokapäivisiin valintoihimme. Otettaisko lopuksi mallia vaikka Ruandasta? Ruandalaiset kielsivät muovikassien käytön ensimmäisenä valtiona maailmassa. Älkää siis purko ruokkivaa kättä. Älkää purko luontoäitiä. Vaihtakaa muovi johonkin muuhun. Ja jos postauksessa oli uutta tai vanhaa tietoa, hyvä niin! Niin kuin aina oon tavannut sanoa: pikku juttu, mut iso asia. Tai että: kertaus on opinnoille helvetinmoinen lainakaivo.

Lopuksi: Emme myöskään halua mollata ketään, vaan juuri päinvastoin, ylistää ja nostaa esiin arjen hyviä tekoja ja laittaa asioita suuntaan, jotta meillä kaikilla olisi parempi olla. Olemme mekin muovia käyttäneet, mutta pyrimme sitä vähentämään.

Ja loppuen lopuksi: haluamme kiittää muun muassa suomalaisia yrittäjiä, jotka keksivät kuulopuheen mukaan vaihtoehdon muovisille kosmetiikkapakkauksille, eli kiitos Sulapac.

Ja tuosta vielä linkki asiasta kiinnostuneille: Muovin lajittelu

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s